
Suplementowanie kolagenu stało się modnym trendem nie tylko ze względu na pozytywny wpływ tej substancji na zdrowie, ale także na jej działanie wspomagające piękny wygląd skóry i włosów. Nie ma w tym nic dziwnego – w końcu to jedno z najważniejszych białek występujących w ciele człowieka, które odpowiada za kondycję kości, mięśni, skóry i ścięgien. Nadaje im elastyczność i wytrzymałość, wpływa też na urodę, pomagając zachować na długo młody wygląd cery. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele produktów zawierających to białko pochodzące z różnych źródeł. Jaki zatem wybrać kolagen: rybi czy wołowy? A może wegański? Czym różnią się od siebie i czy mają inne działanie? Odpowiadamy!
Kolagen wołowy – najpopularniejsza opcja
Kolagen pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim wołowy (produkowany z kości, skóry i chrząstek krów), rzadziej wieprzowy, jest zdecydowanie najczęściej spotykany, jeśli chodzi o suplementy diety i kosmetyki. Jak każde inne białko tego typu wzmacnia cały organizm, wspomaga leczenie chorób stawów i doskonale wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Ma jednak pewne właściwości, które odróżniają go od pozostałych suplementów tego typu:
- zawiera kolagen typu I i II, a ze względu na bardzo dużą zawartość aminokwasów działa intensywniej;
- charakteryzuje się dużą zawartością hydroksyproliny, dzięki czemu jest stabilny termicznie;
- rzadziej wywołuje reakcje alergiczne;
- nie ma nieprzyjemnego zapachu;
- jest łatwo dostępny i tani.
Czy to zatem najlepszy kolagen, jaki wybrać można do codziennej suplementacji? Niekoniecznie. Ten rodzaj kolagenu ma pewne wady: ze względu na większe cząsteczki jest wolniej i nieco słabiej przyswajalny. Pochodzi również ze znaczniej mniej zrównoważonej produkcji, co powinny wziąć pod uwagę osoby, którym zależy na dbaniu o zdrowie z uwzględnieniem środowiska naturalnego.
Wątpliwy pod względem etycznym i ekologicznym sposób wytwarzania to również jeden z głównych powodów, dla którego kolagen wołowy traci na popularności. Warto pamiętać, że już w 2024 roku jednym z głównych trendów w nauce dotyczących pielęgnacji ciała jest dążenie do tworzenia produktów niewpływających negatywnie na środowisko.
Kolagen rybi (morski) – dla szybkich efektów
Drugą bardzo popularną opcją dostępną na rynku jest kolagen morski, czyli rybi, pozyskiwany z rybich ości, skór i łusek, czyli krótko mówiąc, z odpadów połowowych. To białko ma specyficzną budowę, dzięki której bardzo dobrze wchłania się w układzie pokarmowym. Czemu warto sięgnąć po kolagen rybi?
- Ma małą masę cząsteczkową, a zatem lepiej poddaje się procesowi hydrolizacji i w efekcie organizm łatwo i bardzo szybko go przyswaja;
- ma strukturę podobną do kolagenu występującego naturalnie w ciele człowieka, stąd jeszcze lepsza przyswajalność;
- zawiera prolinę (wzmacniającą włókna kolagenowe w organizmie) i glicynę (wspierającą kondycję całego ciała);
- dobrze rozpuszcza się w wodzie;
- jest produkowany w ramach zrównoważonej gospodarki morskiej.
Czy zatem odpowiedź na pytanie o to, jaki wybrać kolagen, rybi czy wołowy, jest przesądzona? Niestety nie – ten typ suplementu też ma wady. Po pierwsze zawiera tylko kolagen typu I, a więc działa nieco mniej kompleksowo. Po drugie częściej może wywoływać reakcje alergiczne. Po trzecie – ma dość charakterystyczny zapach, który może przeszkadzać. Dodatkowo trzeba pamiętać, że zwykle jest droższy od wołowego.
Kolagen wegański – alternatywa dla osób na diecie roślinnej
Skoro kolagen to białko pochodzenia zwierzęcego, to znaczy, że wegetarianie i weganie muszą zapomnieć o przyjmowaniu tego suplementu? Na szczęście nie! Obecnie na rynku dostępne są bardzo ciekawe roślinne alternatywy. Najpopularniejszy kolagen wegański dostępny w formie suplementów diety to nie tyle kolagen w czystej formie, co raczej specjalna mieszanka białek roślinnych i wielu starannie dobranych mikro- i makroelementów, która intensywnie stymuluje produkcję kolagenu w organizmie człowieka. Jakie zalety ma to rozwiązanie? Przede wszystkim:
- zawiera bardzo dużo odpowiednio dobranych aminokwasów, witamin i minerałów, które doskonale wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, a przy tym stymulują produkcję kolagenu;
- niweluje ryzyko przenoszenia chorób odzwierzęcych i wystąpienia reakcji alergicznych;
- jest produkowane w etyczny i ekologiczny sposób.
Warto jednak zauważyć, że jego działanie nie jest aż tak intensywne i efektywne, jak w przypadku białek pochodzenia zwierzęcego, ponieważ słabiej się wchłania i polega na procesach wewnętrznych organizmu – wymaga również pilnowania zrównoważonej diety, żeby działał skutecznie.
Należy wspomnieć, że obecnie istnieje również prawdziwy kolagen wegański tworzony w laboratoriach na podobieństwo białek występujących naturalnie w ludzkim ciele (to zasługa bioinżynierii i wykorzystania bakterii E. coli), jest on jednak bardzo drogi i przeznaczony przede wszystkim do celów medycznych. Z czasem na pewno stanie się bardziej dostępny – tak jak stało się to np. w przypadku peptydów biomimetycznych w kosmetykach.
Kolagen – jaki wybrać do codziennej suplementacji?
Na pytanie, jaki wybrać kolagen: rybi czy wołowy albo wegański, nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, czy na co dzień jesz składniki pochodzenia odzwierzęcego, jak bardzo zwracasz uwagę na ekologię, czy masz alergie pokarmowe i ile zamierzasz wydać pieniędzy. Tak czy tak suplementowanie kolagenu ma doskonały wpływ na zdrowie, niezależnie od jego pochodzenia! Jedno można powiedzieć na pewno – najważniejsze jest wybieranie produktów wysokiej jakości, certyfikowanych, od znanych i sprawdzonych producentów. Tylko wtedy będziesz mieć gwarancję, że suplementacja przyniesie pożądany efekt!
Dodaj komentarz